SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/022 | 3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 146.

Intézmény logo

Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. máj. 2.


LG

    Fenntarthatósági témahét

    Április 22 - 26. között iskolánkban is megrendezésre került

    Fenntarthatósági témahét

    Április 22 - 26. között iskolánkban is megrendezésre került a

    A témahét kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, állandó témái pedig a hulladék, illetve a tudatos fogyasztás voltak.

    A természettudományi munkaközösség vezetője április 9-én webináriumi felkészítőn vett részt, melyen a szervezők és a szakmai szervezetek képviselői tartottak tájékoztató előadásokat, segítve a résztvevő iskolák pedagógusainak munkáját, valamint különböző pályázati lehetőségekre hívták fel a figyelmet.

    Idén is a témahét idejére esett a Föld napja (április 22.), így arról is megemlékeztünk.

    A kiemelt témákkal biológia-, kémia-, földrajz-, magyar- és angolórákon foglalkoztunk. A felkészüléshez ebben az évben is a saját ötleteken kívül felhasználtuk a Fenntarthatósági témahét honlapján található óravázlatokat, projektterveket, a Nemzeti Köznevelési Portál témahéthez kapcsolódó leckéit, de a Greendex, valamint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány honlapján is olvasgattunk a témákhoz.

    Az egyes témák feldolgozását videók és animációk is segítették, a diákok párban, vagy csoportban dolgozhattak egy-egy részfeladaton, mobiltelefon segítségével információt kereshettek az interneten, sőt kreatív alkotásokat is készítettek.

    A hulladék témával több tantárgy óráján is foglalkoztak a diákok. A tanulók megismerkedtek a hulladékmentességre való törekvés jelentőségével a fenntartható gazdaság szempontjából, valamint animáció segítségével összehasonlították a lineáris és a körforgásos gazdaság jellemzőit. Osztályfőnöki órán megbeszélték miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés (intézményünkben évek óta szelektíven gyűjtjük a műanyag palackokat), valamint az osztályfőnök felhívta a diákok figyelmét, otthonról a használt elemet, akkumulátort az iskolai gyűjtőben helyezzék el.

    Az oktatási szakasszisztens képzésben tanulók hulladékokból különböző játékokat készítettek, melyeket majd az óvodai gyakorlatukon fognak felhasználni.

     

    Az 1/13 L osztály logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakmai képzésen a tanulók csoportmunkában a hulladék keletkezésével, az újrahasznosítás jelentőségével ismerkedtek, valamint megbeszélték a gyárak felelősségét a környezetvédelemben, kiemelve a vállalati hulladékgazdálkodás fontosságát. A témához kapcsolódva két filmet (Vörösiszap katasztrófa a Bakonyban, A mérges folyó) is megnéztek, majd megbeszélték a látottakat, végül feladatokat oldottak meg a hulladékgazdálkodással kapcsolatban. A foglalkozást az iskolánkban tanítási gyakorlaton lévő kolléganő tartotta.

     

     

    Angol nyelvi órákon a diákok a hulladék és szennyezés, valamint a környezeti problémákkal kapcsolatos szókincsük bővítését, rögzítését segítő feladatokat, rejtvényeket oldottak meg, hogy ezzel is fejlődjön idegen nyelvi kommunikációs kompetenciájuk a fenntarthatóság témakörében. Ezt később mind a nyelvvizsgán, mind az érettségi vizsgán jól tudják majd hasznosítani. A megtanult fogalmak felhasználásával szófelhőt is készítettek a csoportok.

     

     

     

     

    Földrajzórákon főként a tudatos fogyasztás, a levegő és a hulladék témákkal foglalkoztunk. A diákok összegyűjtötték a tudatos fogyasztói magatartás jellemzőit, utána jártak mit jelentenek az egyes logók, melyeket a csomagolásokon láthatunk, illetve megbeszéltük milyen veszélyeket rejtenek a reklámok.

     

    Megbeszéltük a levegő minőségét veszélyeztető hatásokat, animáció segítségével megismertük a légszennyező anyagokat, azok forrásait, valamint a következményeket. Ezek összefüggését egy gondolattérkép segítségével ábrázoltuk. Ezen kívül a csoportok információt gyűjtöttek „a nagy távolságra jutó, országhatáron átterjedő légszennyezésről” szóló genfi egyezményről és néhány jegyzőkönyvéről, majd röviden beszámoltak a többiek számára a dokumentum lényeges elemeiről. Más osztályban a levegőburkot érintő katasztrófákról (pl.: csernobili atomkatasztrófa, bhopáli katasztrófa, szmog típusai, erdőtüzek, stb.) kerestek információkat a tanulók, melyeket összefoglalva a csoportok megosztottak egymással.

     

    Iskolán kívüli tevékenységként az érdeklődő tanulók magyar szakos tanárnőjükkel ebben a tanévben is megvalósították az „Olvass a természetben” programot, összekapcsolták az olvasást és a természetjárást, a szabadidő hasznos eltöltését.

    A témahét eseményeit színesítette Szlovák Sándorné Fotókiállításának megnyitója is a Föld napján a Díszteremben. Az iskola volt matematika-ábrázoló geometria szakos tanára 2004-ben kezdett el fényképezni, mely hobbinak indult, de mára jóval több annál, melyet számtalan kiállítás, díj, oklevél is bizonyít. A kiállított alkotások (fényképek és versek) a témahét kiemelt témáihoz kapcsolódnak, megteremtve a természettudomány, a művészet és az irodalom hármas egységét.

     

     

    Szerdán Korpás Károly (fotós, világutazó, Guinness rekorder) a szabadidő hasznos eltöltéséhez kapcsolódva tartott diavetítéssel egybekötött élménybeszámolót utazásairól. Megtudhattuk tőle, hogyan tudott a legkevesebb költségráfordítással eljutni 54 országba, milyen élményekkel gazdagodott, sőt néhány fotó készítésének körülményeibe is beavatta a diákokat.

     

     

    Ezeken kívül, iskolánk bekapcsolódott a TeSzedd! akcióba is, melynek keretében a résztvevő osztályok az iskolaudvaron, valamint az iskola környékén szedték össze a szemetet.

     

    Minden évben az osztályok között megrendezzük a Tisztasági versenyt, melynek célja, a tanulók környezettudatos, energiatakarékos életmódra való nevelése. A verseny eredményhirdetése a témahétre esett, első helyen a 8.B, második helyen a 12.A, a harmadikon a 9.A osztály végzett.

    Remélem, senki nem felejti el, hogy környezetünk védelme nemcsak egy hétig tart, hanem a mindennapok része kell, hogy legyen!

     

    Köszönöm kollégáimnak és a diákoknak a közös munkát!

     

                                                                                                                Pál Ilona

                                                                                                                munkaközösség-vezető

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Nyári olvasmányok

    Nyári olvasmányok

    Nyári olvasmányok

    2024. júl. 10.


    Bodó

    Fontos tudnivalók

    Fontos tudnivalók

    a 2024-2025-ös tanév kezdésével kapcsolatosan

    2024. júl. 2.


    LG

    Javítóvizsgák 2024

    Javítóvizsgák 2024

    A 2024. augusztusi javítóvizsgák időpontjainak és követelményeinek áttekintése

    2024. júl. 2.


    LG


    Partnereink

    SZC logo

    Miskolci Szakképzési Centrum


    Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum

    3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 146.

    Telefon: +36 49 500 033

    E-mail: szlgimi@t-online.hu

    OM azonosító: 203060/022

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


    2024Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum