Nyitvatartási idő

H - P: 6:00 - 20:00

Ügyfélfogadási idő

H - P: 8:00 - 15:00 

INGYENES nyelvi képzések

SZENT LÁSZLÓ ALMA MATER ALAPÍTVÁNY

adószáma, amire az SZJA 1 %-a utalható:

18516108-1-05

Bsz: 11734107-20122188


 Nagy Lajos Alapítvány

Adószám: 18430512-1-05

 

Fogadóóra időpontok

1626983
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
740
1088
1828
1614540
44158
50955
1626983

A török tavaszban jártunk

Erasmus+ Strategies21 pályázat

A török tavaszban jártunk

 

A Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2016 szeptemberében indult Erasmus+ Strategies21 pályázatának 5. projekttalálkozójára került sor 2018. március 3 és 10 között Törökországban, melyen 2 diák, Berecz Antónia és Katyina Boglárka 9.A osztályos tanulók valamint 2 tanár, Barnóczky Lászlóné és Nagyné Szalmási Ildikó vett részt.

A fagyos március 3-i reggel indult 4 fős küldöttségünk Budapestről a kellemes tavaszi hőmérsékletű, virágokkal és pálmafákkal teli Isztambulba, ahol a délutánt sétával töltöttük a gyönyörű mecsetek, török fürdők, Szulejmán palotája és a mindig lüktető város vásári forgatagában, melyet még varázslatosabbá tett a mecsetek hangszórójából felhangzó müenzin éneke. Másnap a Turkish Airlines belföldi járatával tovább repültünk Izmirbe, majd onnan vonattal tovább Törökország belsejébe, Ödemisbe a vendégül látó török középiskola helyszínére.

A  török kollégák színes és változatos programokkal készültek és mivel a találkozó témája a „Kulturális örökségünk” volt a témához hűen a  céljuk az volt, hogy minél több, a környékükön található kulturális örökséget mutassanak meg nekünk. Így meglátogattuk a Világörökség részét jelentő Pamukkale mészkő teraszait és a mellette fekvő ősi görög város Hierapolis romjait, a csodálatos Epheszoszt, mely fénykorában, az 1. században Róma utána második legjelentősebb város volt félmilliós lakosságával. Lenyűgözött bennünket a város színháza, mely több mint 20 ezer fő befogadására volt képes, a város jelképévé vált monumentális könyvtár éppen maradt homlokzata és éreztük a meghatottságot az ókori világ 7 csodája közé sorolt Artemis templom romjai között. Jártunk még Sirince falu kézműves árusai között, a keresztények zarándokhelyén Szűz Mária házában, szedtünk narancsot Birgi narancsfáiról és belegázoltunk a tengerbe Kusadasi tengerpartján.

A résztvevő országok diákjai színvonalas előadásokkal készültek az adott nemzet kulturális örökségéről. A mi diákjaink is egy színes prezentációban, nagy sikerrel mutatták be Magyarország és Mezőkövesd természeti és kulturális értékeit. A résztvevő két magyar diák számára hatalmas élményt jelentett a programban való részvétel, hiszen egyrészt most ültek először repülőgépen és most látták először a tengert, másrészt a külföldi diákokkal és tanárokkal való ismerkedés, a közös fotók, a közös programok révén rengeteg barátot szereztek. Mivel az egész pályázat munkanyelve az angol, így örömmel tapasztaljuk minden résztvevő fiatalnál az angol nyelvi készségek fejlődését.

Fantasztikus egy hetet töltöttünk egy távoli, a miénktől sokban különböző kultúrában, a híres török vendégszeretet élvezve, mely még inkább fokozódott, ahogyan megtudták, hogy Magyarországról érkeztünk. Mi azt tapasztaltunk kint tartózkodásunk alatt, hogy a törökök kedves, békés, tisztelettudó emberek, akik barátként, sőt testvérként üdvözöltek bennünket, magyarokat.

A következő projekttalálkozó 2018 májusában Szardínia szigetén Olaszországban lesz, melyre már megkezdtük a felkészülést.

Nagyné Szalmási Ildikó

 

 fényképek

 

Erasmus+ Strategies21 - Magyarország

6 országból látott vendégül tanárokat, diákokat a gimnázium az Erasmus+ Strategies21 pályázat keretében

 

2017. november 6 és 10 között került sor a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma Erasmus+ Strategies21 pályázatának magyarországi projekttalálkozójára, mely során 6 országból (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Bulgária, Törökország) 13 tanárt és 16 diákot láttunk vendégül.

A programok előkészítése során törekedtünk arra, hogy minél többet meg tudjunk mutatni nem csak a magyar kultúrából, de helyi szokásainkból, népművészetünkből. A vendégeknek lehetőségük volt részt venni egy-egy tanítási órán, ezáltal bepillantani nemcsak az órák hangulatába, de a magyar oktatási rendszerbe is, továbbá bekapcsolódtak a gimnázium aktuális programjaiba (mint a Guy Fawkes Day). A helyi kulturális programokok között szerepelt matyó táncház, hímzés, matyó rózsa rajzolása, színezése. Ezenkívül kirándultunk Egerbe és Budapestre, ahol meglátogattuk a Parlamentet is, valamint kipróbáltuk a Zsóry Fürdő csúszdáit és gyógyvizét.

Az Erasmus projekttalálkozók alkalmával a diákok mindig feldolgoztak egy témát, prezentációk, kisfilmek, szórólapok, kérdőíves felmérések, plakátok elkészítésével. A projekt indításakor 2016 novemberében Portugáliában igyekeztünk olyan témákat választani, melyek szorosan kapcsolódnak egyrészt a fiatalok mindennapi életéhez, másrészt befolyásolhatják a jövőjüket, alakíthatják gondolkodásukat. Így Franciaországban az egészséges életmódról, Bulgáriában a digitális kommunikáció hatásairól készültek prezentációk és egyéb kiadványok. Most Magyarországon az Új munkalehetőségek témát dolgozták fel a diákok. Nagyon színvonalas prezentációkat hallhattunk a különböző munkalehetőségekről, mint például az ortopédiával foglalkozó szakemberekről, a jövő időjárását befolyásolni tudó munkákról, az állatterápiáról. A nemzetközi tanári gárda a legjobbnak a bolgár csapat prezentációját értékelte, a második helyet Berecz Antónia és Katyina Boglárka 9.A osztályos tanulók, a harmadik helyet pedig Lengyel Lilla és Pongrácz Szilvia 11.A osztályos tanulók szerezték meg. A legjobban szereplő magyar csapat tagjai vehetnek részt a következő projekttalálkozón Törökországban 2018  márciusában.

Ez az egy hét kiemelkedő jelentőségű volt a gimnázium számára, hiszen ilyen sok országból egyszerre, még nem jár küldöttség nálunk és fontos volt, hogy olyan maradandó élményeket nyújtsunk a számukra, melyekkel jó hírünket viszik a világba. Büszkén mondhatjuk ez minden tekintetben sikerült.

Nagyné Szalmási Ildikó

a projektért felelős tanár

FÉNYKÉPEK

 

ERASMUS+ Strategies 21 pályázat Projekttalálkozó Mezőkövesden 2017. november 6-10. (2)

 

 

 

 

Szófia 2017. május 29. és június 2.

Fényképek

 

 

 

 

Szófia 2017.

Az Erasmus+ Strategies21 pályázat projekttalálkozóján veszünk részt 2017. május 28. és június 3. között Szófiában. A küldöttség tagjai Fügedi Dóra és Nagyné Szalmási Ildikó, valamint 2 diák, Bacsi Alexandra 12.e és Juhász Veronika 10. e osztályos tanulók. A hosszú repülőút után vasárnap Szófia nevezetességeit néztük meg. Hétfőn a vendégül látó iskolában kezdődtek a programok. Délelőtt körbevezettek minket az iskolában, majd délután elkezdődtek a prezentációk. Minden ország csapata felkészült a digitális kommunikáció temában. A mi előadásunk kedden került sorra. A lányok izgultak, de nagyon ügyesen szerepeltek. A mai nap kulturális programokon veszünk részt.

 

 

 

 

 

DIGITÁLIS DETOXIKÁLÁS

Iskolánk ERASMUS+ Strategies21 pályázatának következő állomása 2017 májusában Szófia lesz. A projekttalálkozó témája: A digitális kommunikáció: egy antiszociális fenyegetés? Erre készültünk 2017. április 27-én az egész iskola közösségét érintő programokkal, mely a DIGITÁLIS DETOXIKÁLÁS nevet kapta. A programok kapcsán arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy szünetekben ne csak a telefonunk közösségi oldalait használjuk, zenét hallgassunk vagy játékokkal játszunk, hanem egymással kommunikáljunk, egyszóval a digitális kommunikáció veszélyeire. A programok 3 szünetben várták a nem digitálisan kommunikálni vágyókat, üzenő és rajzoló fallal, kosárra dobálással, kötélhúzással, beszélgető körrel és kapcsolat füzettel, melybe aláírásokat, rajzokat, idézeteket lehetett gyűjteni.

FÉNYKÉPEK

 

 

Mont de Marsan 2017. március

 

Fényképek

 

 

2017. március

2017. március 13 és 17 között zajlik iskolánk Erasmus os programjának projekttalálkozója a franciaországi Mont de Marsanban. A 6 fôs magyar csapat március 11-én indult elôször repülôvel Párizsba, majd a hìres szupergyors vonattal a TGV-vel Bordeaux ba, ahol tartalmasan eltöltöttek egy napot. Megnézték Bordeaux nevezetességeit és az onnan 50 km-re fekvô Vizcaya öblöt. Hétfô reggel továbbutaznak Mont de Marsanba. Itt a helyi középiskola látja vendégül a 6 országból érkezô diákokat és tanárokat (spanyol, portugál, olasz, török, bulgár és magyar). Iskolánkból 3 fôs diákcsspat Ambrus Liliána 11.D ;Bukta Bence 12. D és Murányi Natália12. E és 3 fôs tanári gárda ( Diményné Kiss Katalin, Dósa Annamária, Nagyné Szalmási Ildikó) vesz részt.

Képek

 

 

 

 

Második projekt találkozó - Franciaország

STRATEGIES21

 az MSZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma és Közgazdasági Szakgimnáziuma ERASMUS+ pályázata

Iskolánk Erasmus+ pályázatának második projekt találkozójára készülünk a franciaországi Mont de Marsanba. A projekttalálkozón 2017. március 13 és 18 között a pályázatban részt vevő 7 ország (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Törökország a vendégül látó Franciaország és Magyarország) delegációi vesznek majd részt. A diákoknak „Az egészséges életmód ösztönzése” címmel kell egy ötletekben gazdag prezentációt készíteni és előadni, amit majd egy nemzetközi zsűri fog értékelni.  Lezajlott a diákok kiválasztása, mely során a pályázatba bevont tanulóknak (közel 60 fő a szakközépiskolai osztályokból) a fenti címmel egy fogalmazást lehetett benyújtaniuk.  A projekten dolgozó tanárok Murányi Natália 12.E, Bukta Bence 12.D és Ambrus Liliána 11.D osztályos tanuló pályamunkáját találták a legjobbnak, így ők vehetnek majd részt a franciaországi projekttalálkozón három tanár Diményné Kiss Katalin, Dósa Annamária és Nagyné Szalmási Ildikó kíséretében.

Mezőkövesd, 2017. február 17.

Nagyné Szalmási Ildikó

a projektért felelős tanár